De details

Kriek Lambic

Brouwerij: Boon
Dit bier hebben we geproefd op 21-04-2009 met 36 proevers
De gemiddelde beoordeling was 6.19
Fles 37,5 cl .gist spontaan .nof nee .THT 2012-06-17
Geuren bloemen, bosbes, cassis, framboos, honing, Karamel, kers, veevoer, zoet, zwarte bes, 
Smaken bosbes, cassis, framboos, kers, kruiden, roos vicee, water, wee´g, zoet, 
 
Extra informatie over dit bier:

Bierproefavond van de personeelsvereniging van de gemeente Heerhugowaard.

Kleur:                   rood

Helderheid:           helder - waas

Schuim:                 wit-rose, ring, stevig

         HS         NS

Z       3         3

Z       3         2

B       1         1

CO2;          neutraal

Alcoholbeleving:    5   % v/v

Body; 1/5

Associatie; limonade

Opmerking;         plakt

Meest voorkomende geuren:  kers & zoet

Opvallende geuren:  winegum, morellen

Meest voorkomende smaken:  kers, cassis, zoet

Opvallende smaken:  --

 

Volgens de brouwer:

Kriek Boon: is een bier van spontane gisting, bereid uit oude en jonge lambiek van Lembeek, gerijpt op eiken vaten. Onze kwaliteit wordt gewaarborgd door het gebruik van 240 gram krieken per liter bier.

Kriek BOON is een bier van spontane gisting, bereid uit oude en jonge Lambiek van Lembeek gerijpt op eiken vaten. De kwaliteit wordt gewaarborgd door het uitsluitend gebruik van echte krieken (25%); Oorspronkelijk werd vervaardigd door aan een vat lambiek van 6 maanden oud of ouder krieken toe te voegen, hierdoor ontstaat een nieuwe gisting in de vaten. Na nogmaals 6 maanden is het resultaat een fris, zuur-zoet, niet schuimend en rood bier, met de smaak van de krieken.
Kriek werd niet noodzakelijk in de brouwerij gemaakt. Veel herbergen die vaten lambiek hadden liggen vervaardigden zelf hun kriek. Evenals lambiek werd kriek aanvankelijk van het vat getapt in de typische stenen kruiken. Naderhand werd overgegaan tot botteling.
Originele kriek-lambiek werd vervaardigd door toevoeging van Schaarbeekse krieken. Daar deze variëteit zeldzaam geworden is, worden tegenwoordig andere rassen gebruikt, vooral Noordkrieken. Aan echte kriek worden geen zoetmiddelen toegevoegd.

Volgens de Europese voorschriften van "Gegarandeerde Traditionele Specialiteiten, GTS" is kriek een zuur bier dat ontstaat door versnijding van verschillende soorten lambiek. Het bevat tussen 10 en 25% krieken (vruchten, sap of geconcentreerd sap).

Kriek BOON won in 2005 de GOLD MEDAL in de MONDE SELECTION te Brussel.