De details

Tomahawk 25 J BK

Brouwerij: brouwerij de Eem
Dit bier hebben we geproefd op 09-02-2011 met 20 proevers
De gemiddelde beoordeling was 6.25
Fles 33 cl .gist hoog .nof ja .THT 2012-04
Geuren alcohol, bloemen, citrus, fruit, gistbitter, grapefruit, hop, melkzuur, metaal, nootmuskaat, peer, peper, rinse, rook, stro, vanille, zuur, 
Smaken alcohol, amandel (marsepein, spijs, amaretto, bitterkoekjes), bitter, bloemen, citrus, gember, grapefruit, hop, koolzuur, kruiden, kruidnagel (vette worst), laurier (drop), mout (gerst), zeep, zuur, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: ··goudgeel

Helderheid: ·variërend per glas

Schuim: ·witcrème, zeer veel, zeer stevig, wandklevend.

         HS     NS

Z       2-3    2

Z       1        2

B       0       2-3 stapelend

CO2; veel

Alcoholbeleving:   8 % v/v

Body; 4/5

Mondgevoel: verwarmend

Associatie: tripel

Meest voorkomende geuren: citrus (8x), Hop (7x), duvel (4x).

Opvallende geuren: Duvel, spek,.

Meest voorkomende smaken: hop (7x), grapefruit (5x), mout (5x).

Opvallende smaken: Duvel, witbier, kinine.

Opmerkingen:

Proefresultaten PINT Bierproefclub Alkmaar 01-12-2010

 

5

6

7

8

9

aantal proevers

gemiddelde eindscore

Bierbrouwerij De Eem, Amersfoort, XTREem Tomahawk (IPA, 7 %); gebrouwen bij de Praght, Dronten

1

(5)

5

(30)

10

(70)

2

(16)

1

(9)

19

130/19: 6,84

Jubileumbier gebrouwen tg.g.v. het 25-jarig jubileum van de Bierkoning. Gebrouwen bij De Praght in Dronten. Veel koolzuur, een ‘wild’ bier, waar bij het openmaken en uitschenken wel rekening mee moet worden gehouden. India Pale Ale, afgekort IPA, is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale. Het bier werd voor het eerst gebrouwen in Engeland in de 18e eeuw. Het was bestemd voor de   Engelse soldaten en burgers  in de Engelse koloniën in Voor-Indië en werd met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een zeilschip was bijna vijf maanden onderweg naar India, te lang om het gewone bier goed te houden. Nu wisten de Engelse brouwers, dat door aan het bier meer hop toe te voegen en het alcoholgehalte te verhogen, het bier langer houdbaar bleef. Vandaar dat al het exportbier wat zwaarder gehopt werd en daardoor bitterder en hoger van alcoholgehalte was. Zo ontstond aan het einde van de 18e eeuw het India Pale Ale.