De details

Labelle's chocolade stout

Brouwerij: brouwerij de Schans
Dit bier hebben we geproefd op 09-02-2011 met 20 proevers
De gemiddelde beoordeling was 5.75
Fles 33 cl .gist hoog .nof ja .THT 2011
Geuren buisman, chocolade, citrus, drop, eiken, framboos, gebrand, gebrande mout, geroosterd, jodium, kamfer, kaneel, Karamel, kers, koffie, kruidnagel (vette worst), laurier (drop), metaal, vanille, whiskymout, zoethout, 
Smaken alcohol, buisman, chocolade, drop, gebrand, gebrande mout, hout (kruidig), kandij, Karamel, koffie, kruidnagel (vette worst), laurier (drop), metaal, peper, potlood, rook, whiskymout, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: ··robijn

Helderheid: ·helder

Schuim: ·bruin, fijn, veel, wandklevend

         HS     NS

Z       2-3    3-4

Z       1        2-3

B       1        2

CO2; neutraal

Alcoholbeleving:   7-8 % v/v

Body; 4/5

Mondgevoel:verwarmend

Associatie: koffiestout, Russian Imperial stout

Meest voorkomende geuren: koffie (9x), drop (5x), laurier (3x).

Opvallende geuren: ijskoffie, espresso, chocomel, zoute drop.

Meest voorkomende smaken: koffie (7x), drop (5x), koffielikeur (4x).

Opvallende smaken: koffielikeur, spek, verbrand brood, bruine suiker, asbak, stout, espresso,.

 

Proefresultaten PINT Bierproefclub Alkmaar 01-12-2010

 

5

6

7

8

aantal proevers

gemiddelde eindscore

Brouwerij De Schans, Uithoorn: LaBelle’s Chocolade Stout (Stout, 7 %)

2

(10)

3

(18)

9

(63)

6

(48)

20

139/20: 6,95

Jubileumbier gebrouwen tg.g.v. het 25-jarig jubileum van de Bierkoning. De naam is geïnspireerd door de (donkere) zangeres Patti LaBelle, bekend van de hit ‘Voulez vous coucher avec moi, ce soir’. Gebrouwen op basis van chocolademout. Chocolade mout wordt gemaakt van niet zover ontsloten Pilsmout. Het wordt geroosterd in een draaiende trommel waarbij men de temperatuur wel tot 225°C laat oplopen. De enzymen zijn dan volledig vernietigd en er wordt een donker, geroosterd produkt gevormd. Kleuren tot wel 1200 EBC worden verkregen. De tijdsduur van het roosteren is bepalend voor de kleur. Het binnenste van de korrel moet donker bruin, bros en niet glanzend zijn. Men moet oppassen dat de mout niet verbrandt. Chocolademout wordt gebruikt in donkere ales en stouts, om zowel smaak als kleur te geven. De mout geeft een droge 'biscuit' smaak. De naam heeft volgens mijn info niets te maken met de smaak, alleen met de kleur van (zeer) pure chocolade, die op zich toch ook weer (zeer) bitter is. Deze stout is ondoorzichtig; voor de jubileumeditie (5 jaar) van de  Van Vollenhovens Stout, ook gebrouwen door De Schans, geldt hetzelfde.