De details

Zuster Agatha

Brouwerij: De Muifelbrouwerij
Dit bier hebben we geproefd op 09-11-2011 met 12 proevers
De gemiddelde beoordeling was 7.58
Fles 30 cl .gist hoog .nof ja .THT
Geuren alcohol, drop, hoestdrank, hop, Karamel, koffie, krenten, kruidnagel (vette worst), laurier (drop), oud, port, rogge(brood), salmiak (zwart-wit), stroop, vijg, zoete drop, zoethout, 
Smaken alcohol, dadel, drop, hopjes, Karamel, koffie, krenten, kruidnagel (vette worst), laurier (drop), oud, peper, salmiak (zwart-wit), stroop, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: rood bruin

Helderheid: helder

Schuim: ·witcreme, ring, romig, stevig.

         HS     NS

Z       2-3    3

Z       0       0

B       1        2

CO2; neutraal tot veel

Alcoholbeleving: 8 % v/v

Body; ·4/5

Mondgevoel: verwarmend.

Meest voorkomende geuren: alcohol (4x), stroop (3x), krenten (2x).

Opvallende geuren: chloor, basterdsuiker, mint, butterscotch.

Meest voorkomende smaken: laurier (4x), drop (4x), koffie (3x), dropwater (3x).

Opvallende smaken: kruidenbitter, acta flu, pottertjes, dropwater, butterscotch.

Ingebracht door: brouwer Martin Ostendorf, eigenaar en brouwer van de Muifelbrouwerij

Volgens de brouwer: De Zuster Agatha is een donker bier met 10% alcohol, gebrouwen volgens de beste Trappisten tradities met alleen natuurlijke grondstoffen. Worden dit soort bieren vaak vernoemd naar mannelijke katholieken (Petrus, Sint Bernardus, Pater Lieven, Sint Idesbald om er maar een paar te noemen), de brouwer van de Muifelbrouwerij was eigenwijs genoeg om dit bier met een vrouwennaam te tooien.

Het is een bier om rustig voor te gaan zitten. Hij kent een complexe geur met fruit, krenten en licht gebrande mout. De smaakaanzet is vol en robuust. De afdronk is verrassend droog voor zo'n zwaar bier en nodigt uit tot een volgende slok. Het bier kent een milde bitterheid, zowel in de basissmaak als in de nasmaak. Spring voorzichtig met de zuster om: drink haar niet te snel of anders doet het hoge alcohol gehalte U de das om.

Drink- en bewaaradvies

De Zuster Agatha is niet gefiltreerd voor afvullen en niet gepasteuriseerd. Elke fles bevat een depot van gist en eiwitten die zorgt voor een verdere smaakevolutie. Het bier dient rechtop bewaard te worden, bij voorkeur op een koele en zo donker mogelijke plek. Laat het bier na vervoer enkele dagen rusten.

De brouwer raadt een drinktemperatuur van rond de 10 °C aan. Haal daarom het bier ter opwarming 10-20 minuten voor degustatie uit de koelkast. 

Bewaar de Zuster Agatha bij voorkeur in een diepe kelder. Ze heeft een houdbaarheid van drie jaar, de brouwer adviseert echter het bier zo vers mogelijk te drinken.

Technische gegevens

  • Gebrouwen bij:                      Proefbrouwerij Lochristi (België)
  • Biertype                        Quadrupel
  • Stamwortgehalte          20°P/1082 g/L
  • Ingrediënten                  brouwwater,  pilsmout (gerstemout), caramünchener 120 (gerstemout), special B (gerstemout), chocolademout (ontbitterd, gerstemout), Northern brewer (bitterhop), Hallertau herzbrucker (aromahop), kristalsuiker, biergist van Wyeast
  • Alcohol gehalte            10 vol%
  • Kleur en bitterheid;              60 EBC en 31 IBU (beide gemeten)

 

Opmerkingen: enkel blind dubbelproeverij bronkhorster Agnus triple met en zonder anijs.

Deze versie is veel toegankelijker en geeft je kans om de volle rijkdom en diepgang te vinden.