De details |
---|
Merakels |
Brouwerij: Brouwerij Dampegheest |
Dit bier hebben we geproefd op 11-07-2012 met 7 proevers |
De gemiddelde beoordeling was 6.71 |
Fles 30 cl .gist hoog .nof ja .THT 2013 |
Geuren | alcohol, bloemen, citrus, hop, korianderzaad, kruidnagel (vette worst), metaal, mout (gerst), perzik, salmiak (zwart-wit), scherp, zoet, zoethout, |
Smaken | amandel (marsepein, spijs, amaretto, bitterkoekjes), citrus, honing, hop, jasmijn, koolzuur, limoen, mout (gerst), salmiak (zwart-wit), |
|
Extra informatie over dit bier: |
---|
Kleur: geel Helderheid: troebel met brokken. Schuim: wit, veel, stevig, fin, wandklevend. HS NS Z 2 2 Z 0 1 B 1 3, stapelt CO2: veel. Alcoholbeleving: 8 % v/v Body: 4/5 Mondgevoel: verwarmend. Meest voorkomende geuren: hop (4x), bloemen (2x), citrus (2x). Opvallende geuren: -. Meest voorkomende smaken: grapefruit (3x), hop (2x), salmiak (2x). Na een brainstormsessie hebben de heren besloten een Tripel als basis te gebruiken, waarbij 30% van het maischwater uit wei bestaat. Nu denk je wellicht wat is dat nu weer? Wei is een bijproduct dat vrijkomt bij het maken van kaas. Het bevat veel vitamines B, eiwit, melksuikers en mineralen, wat een positief effect op de (samenstelling en) smaak van het bier heeft. Dit alles is toch een merakel! Waar zouden ze die naam toch vandaan hebben? In de middeleeuwen dronk men bier melk of wei omdat het oppervlakte water te veel vervuild was. Vandaag de dag haalt men uit wei suikers om die in te zetten in de geneesmiddelenindustrie, bij frisdranken en vanaf nu dus ook in bier. De Merakels bevat 8 procent alcohol.Een goed uitgezochte kaas zal zeker niet misstaan naast dit bier, maar een combinatie jackfruit bij de hand heb zou zeker een belevenis zijn! Het bier: Het aroma van het mistige abrikoosgele bier komt
als zoet fruit op je af in de vorm van een lichte grapefruitgeur, maar met name
jackfruit. Jackfruit werd een hele lange tijd geleden voor het eerst ontdekt in
de regenwouden van India. Het spreidde zich vervolgens uit naar andere gebieden
zoals Oost-Indië, de Filippijnen, India, evenals Zuidoost-Azië. Ook de gist wil nadrukkelijk in de smaak aanwezig zijn. Het bier heeft
een aangename body en is zeker geen dun bier, het koolzuurgehalte zou wat lager
mogen zijn. Het is met 30 procent wei in het brouwwater gebrouwen. Sommigen vinden het jammer dat de brouwerij sinds de opschaling is gaan werken met korrelgist, maar ze zijn andere mogelijkheden aan het bekijken. Bron “ontstaan”: Brouwerij Dampegheest. Opmerkingen:. Etiket: http://minime.kloink.com/joost/merakels.jpg |