De details

BamBam Steenbier

Brouwerij: Leidsch bier
Dit bier hebben we geproefd op 10-09-2014 met 10 proevers
De gemiddelde beoordeling was 7.20
Fles 33 cl .gist hoog .nof ja .THT 2015-06
Geuren citrus, gist, hop, korianderblad, lijm, mout (gerst), peper, peredrup, rijp fruit, rubber, stro, 
Smaken ananas, asparine, citrus, drop, framboos, hop, Karamel, laurier (drop), mout (gerst), water, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: donkergeel  

Helderheid:  waas tot helder

Schuim:        wit, veel, stevig, wandklevend.

         HS     NS

Z       2       3

Z       1        2-3

B       1        2-3, lange nasmaak

CO2; zeer veel

Alcoholbeleving:    % v/v

Body; /5

Mondgevoel: prikkelend droog

Meest voorkomende geuren:  mout, korianderblad.

Opvallende geuren:  bladeren,

Meest voorkomende smaken:  laurier, hop.

Opvallende smaken: zwarte olijven, berkensap.

Opmerkingen: goed in balans

Het te veel aan CO2 drukt de smaak weg.

 

http://www.dichtbij.nl/groot-leiden/uitgaan/artikel/3577047/steenbier-proeven-op-21-juni.aspx

Steenbier naar middeleeuws recept proeven in Leiden

LEIDEN - Dit jaar begint de kortste nacht van het jaar bij Café Meneer Jansen met Steenbier en Bostelbagels. Samen met Leidsch Bier ontwikkelde BamBam Steenhouwers Neêrlands eerste Steenbier. Na een jaar lang experimenteren wordt op 21 juni om 19.00 uur het eerste fust aangesloten op de tap. Iedereen is van harte welkom om het bier te komen proeven, het eerste rondje is voor BamBam!

Ongeveer een jaar geleden ontdekten de steenhouwers van BamBam een middeleeuws recept voor bier. Hieruit bleek dat in die tijd de gisting op gang werd gebracht met een stuk verhitte natuursteen. De mannen wilden wel eens weten of het gebruik van natuursteen ook een extra smaak aan het bier zou geven. 

 

Dat was te proeven tijdens de Open Monumenten Dagen eind september 2013. In hun werkplaats presenteerden de steenhouwers het eerste brouwsel waarvoor de Franse steensoort Volvic als ‘smaakmaker’ was gebruikt. Het bier smaakte goed, al was de smaak iets ijzerachtig. Daarom werd bij het tweede en derde brouwsel gekozen voor Duits graniet. Na nog meer experimenten met de hoeveelheid steen en het juiste moment van toevoegen is er nu een vierde ‘volwassen’ brouwsel. En dat wil BamBam vieren tijdens de kortste nacht van het jaar!

Iedereen die zin heeft in een feestelijke start van de zomer is op zaterdag 21 juni van harte welkom bij Meneer Jansen. Om 19.00 uur wordt het fust met Neêrlands Eerste Steenbier aangesloten op de tap, het eerste rondje is voor de steenhouwers.

En wat past er beter bij een Leids Steenbiertje dan een Bierbostelbagel? Frank Zweerus van Better Bagels ontwikkelde speciaal voor BamBam een bagel van de bierbostel die overblijft na het brouwen van het steenbier. Doorgaans wordt de bostel, die bestaat uit graan en hopvezels, aan de varkens gevoerd. Better Bagels bewijst dat hier nog iets heerlijks van te maken is!

https://www.facebook.com/BambamBier?fref=ts

Etiket: