De details

Leidsch Kuitbier 2013

Brouwerij: Leidsch bier
Dit bier hebben we geproefd op 10-09-2014 met 10 proevers
De gemiddelde beoordeling was 7.30
Fles 33 cl .gist hoog .nof ja .THT 2014-01
Geuren appel (zoet), appel (zuur), citrus, fresia, gist, hooi, hop, korianderzaad, melk, mout (gerst), 
Smaken appel (zuur), asparine, citrus, grapefruit, hop, hout (kruidig), kalk, Karamel, kers, likeur, mout (gerst), perzik, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur:          geel

Helderheid:  helder

Schuim:        wit, veel, stevig, wandklevend.

         HS     NS

Z       2       2

Z       1        2-3

B       2       3-4

CO2; veel, heel fijn

Alcoholbeleving:   7 % v/v

Body; 3/5

Mondgevoel: droog. trekkend

Meest voorkomende geuren:  Citrus, zoete appel, fresia.

Meest voorkomende smaken:  Zure appel, kalk, hout.

Opmerkingen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kuit_(bier)

Kuit of kuitbier is een bier dat wordt gebrouwen uit tarwe, haver en gerst. In tegenstelling tot gruitbier worden de kuitbieren niet op smaak gebracht met een kruidenmengsel (gruit).

Geschiedenis

Kuitbier ontstond eerst in de 15e eeuw in Holland en werd al gauw een succes. In Hollandse steden als Delft, Gouda en Haarlem werd het in grote hoeveelheden geproduceerd en drukte het andere biersoorten uit de markt. Ook in het noorden van het huidige Duitsland werd kuit gebrouwen.

Ook elders in de Nederlanden won kuit aan populariteit. Kuit werd geëxporteerd naar Vlaamse en Brabantse steden, waar het een grote afzetmarkt vond. Toen Brabantse wetgeving de import van het bier aan banden legde, om de eigen brouwers te beschermen, verloren de brouwers van kuit hun belangrijkste afzetmarkt en zakte de productie in om uiteindelijk te verdwijnen.

Late vermeldingen van kuit vinden we in de 18e en 19e eeuw, het had toen dus vijf eeuwen lang bestaan. Lange tijd was het kuitbier min of meer vergeten. De inzichten uit het eind van de vorige eeuw zijn vandaag echter achterhaald: het kuit was een innovatief bier dat met hop werd gebrouwen.

Kenmerken

Omdat voor een kuit meerdere granen worden gebruikt, wijkt de smaak af van wat men van bier gewend is. Tarwe wordt vaak voor witbier gebruikt, gerst is algemeen, maar haver is vrij ongebruikelijk. Haver heeft echter relatief meer kafjes en compenseert het ontbreken daarvan bij tarwe. Hierdoor ontstaat een makkelijk te filteren beslag. Bovendien verdraagt de amylase van haver hogere temperaturen als die van gerst wat in vroeger eeuwen gunstig was. Haver voegt een aangenaam zoete smaakcomponent toe en is makkelijk te vermouten.

 

 

Volgens de brouwer: http://www.leidschbier.nl/bier/kuytbier/

biertype

:

Kuitbier, moderne versie van een authentiek Hollands biertype uit de 15e eeuw

introductiedatum

:

21 april 2013

verkrijgbaar

:

af en toe (fles: 33 cl longneck, fust: 20 l) en afhankelijk van de voorraad

afbeelding etiket

:

Poort van het Stevenshofje aan de Haarlemmerstraat in Leiden. Het hofje is in 1487 gesticht door de rijke brouwer Willem Aerntsz. van Tetrode en vernoemd naar de patroonheilige van het Leidse brouwersgilde, Sint Steven.

gisting

:

bovengisting, met nagisting op fles en fust

alcohol

:

6,0 vol. %

startdichtheid

:

14,8 °Plato

kleur

:

10 EBC

bitterheid:

:

36 EBU

mout

 

haver, tarwe, pils en pale

hop

:

Hallertau Mittelfrüh (bitterhop en aromahop)

gist

:

bovengist

EAN-code

:

8718868015020 (KUYTBIER33)

Lees verder over het ontstaan van het Leidsch Kuitbier:
www.leidschbier.nl/2013/05/17/kuitbier-van-de-15e-naar-de-21-eeuw.

 Etiket: http://www.bierproefclubheerhugowaard.nl/gallery/images/LeidschKuitbier_etiket2013.jpg