De details

Shipa

Brouwerij: Naeckte brouwers
Dit bier hebben we geproefd op 12-08-2015 met 11 proevers
De gemiddelde beoordeling was 7.00
Fles 33 cl .gist hoog .nof ja .THT 2015-10
Geuren anijs, bloemen, citrus, geranium, grapefruit, gras, hooi, hop, jeneverbes, Karamel, kers, kruidnagel (vette worst), laurier (drop), mout (gerst), rood fruit, 
Smaken Bitter lemon, bloemen, citrus, geel fruit, grapefruit, hop, kinine / tonic, kruiden, kruidnagel (vette worst), mout (gerst), rozijn, vijg, zoete drop, zoethout, 
 
Extra informatie over dit bier:

Kleur: amber

Helderheid: helder

Schuim: wit, schijf, wandklevend.

HS NS

Z 2 2

Z 0 0

B 1 2 oplopend naar 4

CO2; neutraal

Alcoholbeleving: 9 % v/v

Body; 3/5

Mondgevoel: stoffig.

Meest voorkomende geuren: Hop, mout & rood fruit.

Opvallende geuren: citroen, mest.

Meest voorkomende smaken: Grapefruit, mout & hop.

Opvallende smaken: tonic,

Volgens de brouwer: http://www.naecktebrouwers.nl/bieren.html

 (single hop) IPA. Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese kolonies en al het bier voor de Engelse soldaten en burgers werd met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een zeilschip was bijna vijf maanden onderweg naar India, te lang om het gewone bier destijds goed te houden. Door aan het bier meer hop toe te voegen wisten de Engelse brouwers het bier langer houdbaar te maken. Vandaar dat al het exportbier wat zwaarder gehopt werd en daardoor bitterder was. Zo ontstond gedurende de 18e eeuw India Ale, waar later India Pale Ale uit ontstond.

 Onze SHIPA is geïnspireerd op zowel de traditionele Engelse IPA’s als de hedendaagse Amerikaanse varianten. Er is daarbij gekozen om 1 (wisselende) hopsoort op verschillende momenten tijdens het brouwproces toe te voegen. Hierdoor komt de karakteristieke smaak van deze specifieke hopsoort goed tot haar recht en is het kenmerkende karakter goed te ruiken en proeven. Doordat er alleen hopbloemen worden gebruikt zakt de bitterheid na de afdronk snel weg. Indien je juist prijs stelt op extra bitterheid kun je het flesje voor openen ondersteboven houden, zodat het bezinksel op de bodem van de fles door het bier gaat. Het bier wordt hierdoor iets troebel, maar geeft het bezinksel geeft dan ook een extra hop dimensie.

 Daarnaast zijn we op kleine schaal bezig diverse andere recepten te ontwikkelen. Pas als we helemaal tevreden zijn over een recept, zullen we overgaan tot het brouwen op grotere schaal. Ook na het brouwen op grotere schaal blijven we kritisch over het eind resultaat.

Zoals het etiket laat zien is Chinook de gebruikte hopsoort voor dit brouwsel.

Etiket: http://www.bierproefclubheerhugowaard.nl/gallery/images/Shipa.jpg