Pint Bierproefclub Heerhugowaard PINT bierproefclub Heerhugowaard
  

Januari = nieuwjaarsborrel, dus geen proefresultaten.


Februari: scoringslijst proeverij – Winterbieren, maar eerst wat anders

 

bier

4

5

6

7

8

aantal proevers

gemiddelde eindscore

OPMERKINGEN

1

Skinner’s (fine Cornish ales), Truro, Cornwall – Betty Stogs , Bitter Ale, 4 %

 

 

4

(24)

6

(42)

2

(16)

12

82/12 = 6,83

Dit is Skinner’s best verkopende bier, heeft meer lokale zowel als landelijke prijzen gewonnen dan elk ander bier uit Cornwall. Dit is ongetwijfeld de koningin van de Cornwallse bieren. In 2008 door CAMRA  uitgeroepen tot de beste bitter ale van Groot Brittannië  Het is een goed doordrinkbaar  copper ale/bitter ale met een prachtige balans in citrus hops, mout en bitterheid.  Leverbaar op fles en op fust.

Betty Stogs was een autochtone Cornwallse (Cornwallnese?). Ze was slordig en lui (zie afbeelding op etiket), repareerde nooit haar kousen (of sokken) en kon niet breien of koken, maar hield wel van een ‘drop of ale’, oftewel een slokje bier.

Ze was vaak van huis en liet haar kind zo aan haar/zijn lot over, het enige gezelschap was de kat met wie zij/hij de wieg deelde.  Iedereen was ontdaan als men het onverzorgde kind zag.  `Het is hier een koude plek’’ , zei Betty, een goeie laag vuil houdt het warm! Uiteindelijk werd haar kind bij haar weggehaald door de zgn.  ‘small people’ (kabouters o.i.d.) en. Toen Betty thuiskwam en het kind en de kat miste was ze zeer ontdaan. Haar man zou zo uit de mijnen thuiskomen en zeer kwaad zijn. Dat was hij inderdaad. Ze  gingen zoeken en iedereen hielp mee. Uiteindelijk werd het gevonden, schoon gewassen in de morgendauw en ingepakt in gekleurde katoenen luiers, die naar kruiden en bloemen roken. Dit bracht bij haar zo n schok teweeg dat ze haar leven beterde.

2

Brouwerij Maallust, Veenhuizen: Veldwachter Bockbier, 6,7%

 

 

1

(6)

10

(70)

3

(24)

14

100/14 = 7,14

Veldwachter Bock. Bockbier zoals vroeger werd gebrouwen. Krachtig, licht zoetig, volmoutig, met tonen van karamel en gebrande mout. Een mooie bruin robijn rode kleur. Met trots presenteren wij u onze nieuwe aanwinst binnen onze bierfamilie; de Veldwachter Herfstbock. Een krachtig en moutig bier met een licht zoetje dat lekker doordrinkt. Je proeft het gebrande mout achter in de mond.

VELDWACHTER VOOR ORDE EN TUCHT

De Veldwachter zorgt voor orde en tucht in de Maatschappij van Weldadigheid. Dag en nacht zet hij zich in om alle buitensporige verpleegden goedschiks of kwaadschiks in het gareel te houden zodat ze hard aan het werk blijven op de graanvelden van Veenhuizen. Zonder dit graan kan het bockbier niet gebrouwen worden, en dat lust deze ijzeren man zo graag na een lange dienst.

Maallust heeft op de Bier- en Verzameldagen in Uden met het etiket voor het Weizenbier de prijs voor het beste bier-etiket 2011 gewonnen. Aan de verkiezingen deden 50 brouwerijen mee. Onder andere eenvoud en letterype werden door de jury geprezen.

3

Brouwerij ???, in opdracht van ’t Hekeltje, Alkmaar 8 %

 

2

(10)

7

(42)

5

(35)

 

14

87/14 = 6,21

Bier waarover weinig valt te vertellen gezien de beschikbare (etiket)informatie. Het enige dat we weten is dat het in België is gebrouwen. Degene die in ’t Hekeltje hielp wist dat te vertellen, maar degene die het zou moeten weten was er niet.

4

Brouwerij De Schans, Uithoorn –

Winterbier, 8 %

 

1

(5)

3

(18)

7

(49)

3

(24)

14

96/14 = 6,86

Volgens de brouwer een ‘zware old ale’; dit bier wordt gebrouwen sinds 2003.

5

De Proefbrouwerij, Hijfte/Lochristi (B), i.o.v. Sancti Adalberti, Egmond – Pastorale, winterbier,  8,1 %

 

 

3

(18)

8

(56)

3

(24)

14

98/14 = 7,00

Info van Ratebeer:

Na het succes van de Sancti Adalberti tripel is er nu ook een speciaal kerstbier met de klinkende naam Sancti Adalberti Pastorale. De kleur van Pastorale is bruin met een lichtoranje gloed. De rijke geur heeft zowel fruitige als kruidige kenmerken. De volle moutige caramelsmaak met een frisse toets van lindebloesem maakt van Pastorale een bier om lekker mee op te warmen na een winterse wandeling. Het bier is o.a. te koop in de abdijwinkel in Egmond-Binnen.

 

Brouwerij Jopen, Haarlem – Het Meesterstuk, Rye Russian Imperial Stout, 10 %

1

(4)

1

(5)

3

(18)

4

(28)

5

(40)

14

95/14 = 6,79

Dit bier is gebrouwen ter ere van Sint Maarten de beschermheilige van het Haarlemse brouwersgilde. In de Middeleeuwen moesten ambachtslieden een meesterstuk creëren als proeve van bekwaamheid.

Jopen Meesterstuk 2012 is een Russian Imperial Stout met 10% alcohol. Het Meesterstuk is gebrouwen met gerstemout soorten en geroosterde roggemout en heeft een krachtige volle smaak. De geroosterde mout soort zorgt voor het gebrande karakter dat doet denken aan koffie en chocolade. De Amerikaanse hopsoorten geven het bier zijn fruitige karakter. Het hoge alcoholpercentage en de nagisting op fles maken het bier geschikt als oplegbier, zodat de smaken zich blijven ontwikkelen.

 

 

*) De kolommen die blanco bleven (cijfers die dus niet zijn gegeven), zijn uit de lijst weggelaten.

 

 

Avondgemiddelde

a. 40,83/6 = 6,81

b. 558/82 = 6,80

 












scoringslijst proeverij – Brouwerij Rodenburg (Rha-Bronckhorst), 7 maart 2012

 

bier

4

5

6

7

8

9

10

aantal proevers

gemiddelde

 eindscore

OPMERKINGEN

1

Bronckhorster Blond, 5,5 %

 

1

(5)

5

(30)

12

(84)

4

(32)

 

 

22

151/22 = 6,86

Dit is volgens brouwer Steve Gammage zijn meest commerciële bier. Het had op de proefavond van 6 juli 2011  een score van 6,39 met 19 proevers

2

Bronckhorster Meibock, 7,5 %

 

 

10

(60)

11

(77)

1

(8)

 

 

22

145/22 = 6,59

Een primeur. Met dit bier is brouwerij Rodenburg ook aanwezig op het  Meibockfestival. Wij hebben het nu al (zeer jong) geproefd. We kunnen het op 22 april proeven in de Posthoornkerk  in Amsterdam; dan is het inmiddels 1 ½ maand verder gerijpt.

3

Bronckhorster Dubbel, 7 %

 

1

(5)

2

(12)

7

(49)

14

(112)

 

 

24

178/24 = 7,42

Dit is volgens de score het top-bier van de avond!

Op  6 juli 2011 hadden we dit nog niet.

4

Bronckhorster Dubbelbock, 8,5 %

 

1

(5)

3

(18)

5

(35)

14

(112)

1

(9)

 

24

170/24 = 7,08

Ook dit is een nog niet eerder door ons geproefd bier.

5

Scrooge, Dark Ale, 8,0 %

1

(4)

 

4

(24)

10

(70)

8

(64)

 

 

23

162/23 = 7,21

Gezien de naam zou dit best een kerstbier kunnen zijn (Scrooge was een gierig personage uit de Christmas Carols van Charles Dickens). Voor het etiket heeft de eigenaar van het Dickensmuseum in Bronkhorst model gestaan. Score op 6 juli 2011: 7,10 met 20 proevers.

6

Angus Tripel, 8,5 %

 

4

(20)

12

(72)

5

(35)

2

(16)

 

 

23

143/23 = 6,22

Ook geproefd op 6 juli 2011; de receptuur was toen anders. Er was ruim steranijs toegevoegd, en dat overheerste de smaak,naast de alcohol. Dit werd door de meesten van ons niet erg gewaardeerd, hoewel er 2 proevers waren die het toch wel erg lekker vonden. Dit kruid is nu in de nieuwe receptuur weggelaten. Toch was de score van deze tripel nu lager dan de vorige keer! Toen kwam er 6,40 uit de bus met 20 proevers.

 

7

Night Porter, 8,0 %  (Baltic Porter)

1

(4)

3

(15)

3

(18)

9

(63)

7

(56)

 

 

23

156/23 = 6,78

Dit bier scoorde ook lager dan de vorige keer, ondanks het feit dat een aantal proevers vond dat het een rijk smaakpalet had. De score was toen 7,30 met 20 proevers, waarmee het, in tegenstelling tot vanavond, de hoogste score van de avond had.

Steve had 2 versies bij zich, de een in 1 ½ -literflessen, de ander in 33- clflesjes; bij de laatstgenoemde was van de 5 gebruikte moutsoorten er één (turf)gerookt.  

Er zijn plannen voor een (nog) zwaardere versie, die dan ‘Midnight Porter’ zou gaan heten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op een aantal etiketten van de door ons geproefde bieren stond dat we te maken hadden met een categorie I bier, terwijl het eigenlijk om cat. S ging. De categorieën zijn afgeleid van het stamwortgehalte van het bier (uitgedrukt in graden Plato). Daarbij gaat het om het aantal grammen extract (opgeloste stoffen) in 100 gram wort. Het is een maat die de sterkte van het te maken bier aangeeft. Bier met een stamwortgehalte van boven de 15,5o Plato heeft categorie S. In de praktijk komt dit ongeveer neer op een alcoholvolume van 6,1% en hoger.

 

*) De kolommen die blanco bleven (cijfers die dus niet zijn gegeven), zijn uit de lijst weggelaten.

 

 

 

 

 

 

Avondge-middelde

a. 1105/161 = 6,86

b. 48,16/7 = 6,88

De totaalscore van 6 juli 2011 was (toen proefden we 6 bieren)

a. 764/116 = 6,59

b. 39,45/6 = 6,58

scoringslijst proeverij – Muifelbrouwerij (Berghem), 4 april 2012

 

De brouwerij heeft een website, waarop alle gewenste info op overzichtelijke wijze is gerangschikt. Hieronder staan in de laatste kolom de links naar de door ons geproefde bieren die in de handel zijn. De Mitra in Heerhugowaard heeft deze in de schappen staan en inmiddels zijn ze ook verkrijgbaar bij de Mitra in Alkmaar (Paardenmarkt, naast de Jumbo).  De link naar de infopagina van de brouwerij:  http://www.muifelbrouwerij.nl/nl/info

 

bier

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

aantal proevers

gemiddelde

 eindscore

OPMERKINGEN

1

D’n Ossekop, Blond, 7 %

 

 

 

 

 

2

(12)

12

(84)

5

(40)

 

 

19

136/19 = 7,16

Een hommage aan de inmiddels ter ziele gegane brouwerij Maasland, o.a. bekend door zijn Schele Os Tripel en zijn Ossebock. Info op

http://www.muifelbrouwerij.nl/nl/speciaalbieren/dn-ossekop

2

Broeder Everardus Tripel, 9 %

 

 

 

 

 

2

(12)

6

(42)

13

(104)

 

 

21

158/21 = 7,52

Zie info op http://www.muifelbrouwerij.nl/nl/speciaalbieren/broeder-everardus

3

Proefbrouwsel, Barley Wine, 10 %;

 

 

 

 

 

2

(12)

6

(42)

12

(96)

1

(9)

 

21

159/21 = 7,57

Dit is afkomstig uit een brouwsel van 150 liter met gebruikmaking van U.S. Hops. Volmout gebrouwen met alleen pale mout, een Amerikaanse gist en de hopsoorten Columbus en Amarillo. Dry hopping cascade.

4

Proefbrouwsel , Russian Imperial Stout, 8,5 %

De hoogste score  tot nu toe had de Johannieter van Jopen, geproefd op  2 nov. 2011, nl. 7,89!8)

1

(6)

9

  (63)

4

(32)

5

(45)

1

(10)

20

156/20 = 7,80

Afkomstig uit een brouwsel van 70 l.  met als uitgangspunt de R.I.S. van Emelisse, maar wel met een geheel eigen touch. Complex bier, waarin 8 moutsoorten zijn gebruikt. Geen Amerikaanse hopsoorten gebruikt.

5

Zuster Agatha Quadrupel, 10 %

 

 

 

 

1

(5)

3

(18)

2

(14)

12

(96)

2

(18)

 

20

151/20 = 7,55

Het eerste bier van de Muifelbrouwerij, en een succesvol bier! Verdere info op http://www.muifelbrouwerij.nl/nl/speciaalbieren/zuster-agatha

 

*) De kolommen die blanco bleven (cijfers die dus niet zijn gegeven), zijn uit de lijst weggelaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avondge-middelde

A. 760/101 = 7,52

B. 37,6/5 = 7,52

Op de proefavond van 3 maart 2010 zijn we begonnen met scoren. De totaalscore van vanavond is sindsdien de hoogste tot nu toe.

scoringslijst proeverij – ‘3 x 2’ -  2 mei 2012

bier

6

7

8

aantal proevers

gemiddelde

 eindscore

OPMERKINGEN

 

Hertog Jan (Arcen), de Proeverij, ‘Y’, 5 %

7

(42)

1

(7)

1

(8)

9

57/9 = 6,33

Een aantal van ons vond de ‘Y’  er uitzien als en smaken naar thee.

Gerard van den Broek heeft uit zijn boek met oude recepten twee “winnaars” gekozen: Hertog Jan X en Hertog Jan Y. Deze bieren zijn door een groep proevers als eerste vóórgeproefd. Na het proeven werden de stemmen geteld. De reacties varieerden van “mooie kastanje kleur”, “ziet er aantrekkelijk uit”, “kruidig hop”, “vol van smaak” en “goede begeleiding bij hartige-spicy gerechten”. Consumentwinnaar Diny over de Hertog Jan Y: “een heerlijk biertje om lekker voor te zitten”. De brouwer is tevreden met het resultaat, hoewel voor hem beide bieren uniek zijn. Over de bieren vertelt hij: “de Hertog Jan X is een heel mooi bitter bier, wat drie keer gehopt is, een mooie bittere afdronk heeft die komt opzetten en mooi afvloeit in de mond”. “de Hertog Jan Y is gebrouwen met volle mouten, die een mooie bitterzoete smaak afgeeft en een heel volmondige afdronk heeft”.
Begin juni 2011 heeft Gerard de consument gevraagd hem te helpen een keuze te maken tussen Hertog Jan X en Hertog Jan Y. In de maanden juni en juli werd in speciaal geselecteerde cafés Hertog Jan X en Hertog Jan Y geschonken die de consument kan proeven. De consument kan vervolgens stemmen op één van de twee bieren. En zij/hij bepaalt uiteindelijk niet alleen welk bier op de markt komt, maar mag ook de naam bepalen. Het bier dat het beste gewaardeerd wordt, werd in oktober als hét nieuwe speciaalbier van Hertog Jan gelanceerd..

De winnaar (51 tegen 49 %), Hertog Jan X, die de naam “Oerblond” meekreeg,  past in de traditie van de Oerbock van Hertog Jan uit het verleden. De brouwer was dan ook tevreden met de naam van het nieuwe bier. De introductie van Hertog Jan Oerblond vond begin oktober 2011 uiteindelijk plaats.

link: http://www.hertogjan.nl/site/0111-Oerblond.php

 

Hertog Jan (Arcen), Oerblond, Blond , 6,2 %

2

(12)

3

(21)

4

(32)

9

65/9 = 7,22

 

De Schans (Uithoorn) , Lentebier (Saison), 7 %

1

(6)

6

(42)

2

(16)

9

64/9 = 7,11

Dit is een variatie op de saison, die goed combineert met de in de Schans (niet alleen een brouwerij maar ook een destilleerderij) gestookte moutwijn met groen etiket.

 

Dampegheest (Limmen), Ut 1e Kieft-ai Lentebock, 7 %

1

(6)

2

(14)

6

(48)

9

68/9 = 7,56

De Lentebock van Dampegheest, eerst ten doop gehouden op 15 april jl. op een introductiefeestje in Limmen, daarna o.a. op het Meibockfestival in de Posthoornkerk in Amsterdam.

Info en reacties op o.a. http://lekkerbier.blogspot.nl/2012_04_01_archive.html

 

Duits & Lauret (Vleuten en Tienhoven), Tevreden, Tripel, 7,5 %

 

9

(63)

 

9

63/9 = 7,00

Van 29 augustus tot en met 9 september van het jaar 2011 werd door George Nelis de laatste etappe afgelegd van zijn Tour des Trappistes, een wandeling in meerdere etappes, uitgesmeerd over enkele jaren  De laatste etappe voerde van van Westvleteren naar Westmalle. George Nelis ondernam deze tour in de eerste plaats om invulling te geven aan zijn dankbaarheid, wilde hij middelen bij elkaar brengen voor “To walk again”, een organisatie die mensen met een fysieke beperking ondersteunt in de sportbeoefening en voor beide Belgische wandelverenigingen, het Vlaamse “Grote Routepaden” en het Waalse “Les Sentiers de Grande Randonnée”, die hem met raad en daad hebben bijgestaan op zijn toch van 1500 km.

 

Hiertoe hebben Marco Lauret, van speciaalbier brouwerij Duits & Lauret, en George Nelis het plan opgevat om een bier te brouwen en de opbrengsten ten goede te laten komen aan bovengenoemde doelen.

Het moest vol en uitgesproken genoeg zijn om ’s avonds heerlijk bij te kunnen ontspannen, maar ook weer licht genoeg om de volgende dag weer met frisse benen en dito hoofd, verder te kunnen wandelen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een niet te zware Tripel van 7.5% alc. De gebruikte hopsoorten, Hallertau Mittelfruh en East Kent Goldings, geven het een zeer bloemig karakter. Een deel ervan wordt pas laat in het brouwproces toegevoegd waardoor de aroma’s zeer uitgesproken aanwezig blijven maar de bitterheid nog niet zo sterk doorkomt. Door het gedurende een korte tijd te lageren op Frans eikenhout is het zeer zacht en rond van smaak met een subtiele toets van vanille in de geur. Het is een uniek en eenmalig brouwsel dat evenwel prima aansluit bij de andere Duits & Lauret bieren door zijn volle, complexe smaak en toch relatief lage alcoholgehalte.

 

Opmerking op onze proefavond: Qua smaak een zweem van cocos.

 

scoringslijst bierproeverij 3 saisons en 3 andere bieren (6 juni 2012)

Alg. toelichting: De zogenaamde saison (Frans voor ‘seizoen’) werd van oudsher dubbel gegist van de restgranen die achterbleven op het vooral Waalse oogstveld. Een derhalve in de herfst en winter gebrouwen seizoensbier dat het volgende oogstjaar diende als dorstlesser voor de eigen graanrapers. Die destijds recht hadden op maar liefst vijf liter per oogstdag. En omdat het werd gemaakt van een altijd variërend letterlijk samenraapsel, staat – in tegenstelling tot de meeste andere brouwklassiekers – de smaak van dit typische seizoensbier niet traditioneel vast. En juist die ambachtelijke fluctuerende smaak die voor industriële grootbrouwers zo’n nachtmerrie betekent, gaat erin als gods woord in pastorale bieradepten. Men moest wel in de winter brouwen om te voorkomen dat het bier slecht zou worden gedurende de bewaring. Deze bieren hadden een alcoholpercentage rond de 3% en waren extra gehopt voor de houdbaarheid. De hedendaagse saisonbieren worden het gehele jaar door gebrouwen en niet enkel meer in Wallonië. De meeste zijn goudblonde tot amberkleurige ongefilterde bieren van hoge gisting en hebben een alcoholpercentage tussen 5% en 7%. Van oorsprong is het een lichtzurige, droog, bitter, kruidig / fruitig bier, die gebrouwen werden tijdens de winter om zomers als dorstlesser gedronken te worden. Tegenwoordig wordt saison het hele jaar door gebrouwen. Het is in Nederland niet echt makkelijk te krijgen.

 

 

2

3

4

5

6

7

8

9

aantal proevers

 gemiddelde eindscore

opmerkingen

1

Saison de Dottignies (brouwerij De Ranke - Wevelgem), 5,5 %

 

 

 

 

3

(18)

14

(98)

1

(8)

 

18

124/18 = 6,89

Saison de Dottignies is een echte Henegouwse Saison, een volmoutbier met een relatief laag alcoholgehalte van 5,5% vol. waardoor de goede smaakbalans bewaard blijft. Het is een goed gehopt bier die zijn bitterheid haalt uit volgende rassen: Challenger, Brewers Gold, Hallertau en Styrian Goldings. Vol van smaak maar toch licht om drinken en met een duidelijke hophandtekening van brouwerij De Ranke.

De brouwers zijn Guido Devos en Nino Bacelle, die al een aantal verdienstelijke bieren op hun naam hebben staan, met name de Guldenberg tripel, die ik ooit op de 24 uur van het Belgische bier heb mogen proeven, en waar ik direct 1 of 2 flessen van kocht. De brouwerij bevindt zich in Dottignies (ten z. van Kortrijk), maar is maatschappelijk/administratief gevestigd in Wevelgem.

2

Saison (brouwerij De Schans - Uithoorn), 7%

 

 

 

 

5

(30)

10

(70)

3

(24)

 

18

124/18 = 6,89

Geur: hoppig, fruitig Smaak: citrus, hopbitter; bitter en licht fruitig; dit bier kreeg vele lovende reacties op het Noord-Hollands bierfestival van 2011.

Gebrouwen sinds: 2003

Opmerkingen:
In eerste instantie was dit bier alleen verkrijgbaar voor een select gezelschap (Societeit De Schans), maar werd vanaf 2003 vast in het assortiment opgenomen.

Op de site Potjebier.nl kreeg dit bier een beoordeling van 10,0, op ratebeer 8,9.

3

Saison (thuisbrouwerij De Reiger – Heerhugowaard), 7,3 %

 

 

 

 

9

(54)

7

(49)

3

(24)

1

(9)

20

136/20 = 6,80

Bier gebrouwen door thuisbrouwer Carlos Koopman van ’t Wort Wat. Carlos neemt deel aan o.a. de proeverijen in De Boom (Alkmaar) en De Geuzen (Heerhugowaard).

De Reiger was ooit een pilsener bier, gebrouwen door brouwerij Van Vollenhoven.

 

4

Gouverneur Blonde (brouwerij De Lindeboom – Neer), 6,5 %         

 

 

 

2

(10)

7

(42)

9

(63)

3

(24)

 

21

139/21 = 6,62

Gouverneur Blonde is volgens de brouwerij een bovengistend speciaalbier met een heel eigen, krachtige smaak en een unieke fruitige afdronk. Een bier dat zich lekker dóór laat drinken. Gouverneur Blonde wordt gebrouwen met de fameuze Tettnanger hop uit Zuid-Duitsland en een extra royale hoeveelheid volmout. Het geeft het bier zijn goudgele kleur en zijn volle en moutige afdronk. Op fust is dit bier helder. Op fles is er nagisting waardoor het bier licht troebel is. De nagisting verhoogt het smaakaroma.              

Via de link http://bestetotnutoe.nl/maar-hoe-smaakt-lindeboom-gouverneur/ komen we op de site de site ‘Beste tot nu toe’ waar we o.a. lezen: De Blonde van Lindeboom Gouverneur is ook echt heel blond. Helaas houdt ook deze schuimkraag het niet lang uit. Bovendien zit er nauwelijks koolzuur in. En dan heb je toch echt wel een drinkmotivatieprobleem met die doodgeslagen bleke plas in je glas.

5

Bloemenbier (De Proefbrouwerij – Hijfte/Lochristi), 7 %

1

(2)

3

(9)

7

(28)

7

(35)

2

(12)

 

1

(8)

 

21

94/21 = 4,48

Bloemenbier is een Belgisch bier van hoge gisting. Een seizoens (voorjaars-)bier

Het bier wordt gebrouwen in De Proefbrouwerij te Hijfte. Het is een amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 7%. Dit bier wordt gebrouwen voor Lochristi, bekend om zijn bloemen. Het bier wordt verkocht in flesjes van 33 cl. Hierop kleeft geen etiket, maar de flesjes zijn verpakt in een papieren wikkel met daarop de naam en informatie. Onder de vrij brede, luchtige en witte schuimkraag bevindt zich een amberkleurig bier met lichte waas. Je ruikt hop, mout, snoepjes, bloemen, gerst en wat havermeel. De smaak is nogal zoet met smaakassociaties als (er zijn mensen die daar van houden) ‘plakkerige’ mout, caramel, hop, suiker, een beetje gist, graankorrels, zoete snoepjes met melasse en/of honing. Misschien is er bloesem gebruikt. Zoete, moutige afdronk.

 

6

Betelgeus (brouwerij De Schans - Uithoorn), 9,2 %

 

 

 

 

 

2

(14)

14

(112

5

(45)

21

171/21 = 8,14

 

De onderstaande tekst is vrij naar o.a. de info op de site www.schansbier.nl

 

 

 

Schans Betelgeus is een goed voorbeeld van een versnijbier of wel een mengsel van twee andere bieren. In dit geval Schans Old Ale en Schans Lambiek. De laatste is ontstaan op het terras achter de brouwerij. In een tank van 200 liter is twee jaar lang het restbier van diverse brouwsels verzameld en hebben spontane gisten hun werk gedaan. Het resultaat was zeer verrassend. Een Engelse Old Ale van ruim 8% met Cascade aromahop en een lambiek van Uithoornse bodem. Restbier, blootgesteld aan de Uithoornse lucht, dat vervolgens ruim 2 jaar in weer en wind heeft staan rijpen. Waaraan geen Brettanomyces gist is toegevoegd en ook geen melkzuurbacteriën.

Brouwerij Timmermans heeft ooit Sirius, een versnijbier met geuze, op de markt gebracht. Sirius is een van de helderste sterren aan het firmament en staat niet ver van het sterrenbeeld Orion. Een van de sterren van Orion is Betelgeuze. Maar wat is Brettanomyces (<----> saccharomyces)?

Brettanomyces [breht-tan-uh-MI-sees; BREHT] is een wilde, controversiële, gist. Komt voor in een beperkt aantal soorten bier, en wordt daarbuiten als een infectie gezien. Zorgt voor sterk afwijkende smaken in bier en ook wijn.

Eigenlijk is er in dit soort bieren sprake vaneen mengeling van brettanomyces, pediococcus en lactobacillicus. Foutief wordt deze mengeling van gisten en bacteriën vaak over één kam geschoren.

Alhoewel er ooit tijden geweest moeten zijn waar elk wat langer bewaard bier er ‘last’ van had, kom je de complexe rijkdom van deze gist en bacteriën vandaag de dag zelden tegen. Welke rijkdom precies? Drink eens een goede oude gueuze, kriek of lambiek, een Orval, of zelfs een Berliner weisse! Een paardans van aardse smaken als komijn of paddenstoel, eik of walnoot, zoete tegenhangers als tropisch fruit of pruimen, maar ook scherpe kanten, melkzuur, witte droge wijn, gember of citroen.

Het lijkt mooi, vaak wordt er namelijk ook gesproken over ‘natte hond’, mest, knoflook en ‘paardendeken’. Minder flamboyante smaakvergelijkingen, maar, vergeet je pilsje even, bij goede kazen kunnen veel mensen zich wél een voorstelling maken van dit soort smaken. Hoe het ook zijn moge, spannende, erg complexe smaken die je niet iedere dag tegen komt. Maar al te vaak komt brett als een ongenode gast de brouwerij binnen, het kunstwerk van de brouwer overnemend, nauwelijks controleerbaar en moeilijk verwijderbaar. Alle brouwsuikers tot de laatste korrel opetend, vreemde smaken, als hierboven vermeld aanmakend. Nee, als de brouwer zijn werk precies en volledig onder controle wil houden heb je hem liever niet op bezoek. Overzees, in Noord-Amerika zie je steeds meer brouwers deze gist juist omarmen, de uitdaging aangaan en zeer geslaagde, én steeds betere brettanomyces bieren brouwen. En wij kijken weleens overzees, en weten dat Nederlandse brouwers dit ook kunnen. Op 16 en 17 maart jl. is het eerste Brettanomycesfestival gehouden in de Wildeman. Negen Nederlandse brouwers  brouwers, w.o. Guus Roijen van De Schans, waren bereid het experiment te wagen. De brouwketels werden hiervoor vorig voorjaar al opgestookt, daarna was het wachten op dit o zo agressieve, maar langzame beestje.

En wellicht luidt men hier we een nieuw tijdperk in. Proost!

 

 

 

 

Avondgemiddelde

a. 788/119 = 6,62

b. 39,82/6 = 6,64

 

scoringslijst bierproeverij d.d. 04-07-2012: biologische bieren

Informatie vooraf over biologische bieren:

Bierblog: Biologische bieren: de nieuwe trend? Er zijn brouwerijen die alleen biologische bieren brouwen (De Leckere) en brouwerijen die in hun assortiment biologische bieren hebben opgenomen (b.v. Gulpener, La Trappe, ‘t IJ). Een belangrijke rol bij de controle op het gebruik van de aanduiding biologisch voor producten wordt gespeeld door de stichting Skal (afkorting?), aan de Dr. Klinkertweg te Zwolle. Zij beheren (nog) het EKO-keurmerk en werken in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Diverse inkomstenbronnen, weinig subsidie, willen het EKO-keurmerk afstoten. 

Het op Europees niveau gebruikte beeldmerk is tegenwoordig een door sterren gevormde omtrek van een (boom)blad, waarbij uit de onderste ster de bladnerf omhoog schiet. Op sommige flesjes kun je dit ook zien.

Brouwerij De Leckere uit De Meern is de eerste speciaalbier brouwerij in Nederland die alleen biologische bieren brouwt.  Doet dat inmiddels 10 jaar. Maar is biologisch het niet gewoon een modewoord dat aan het bier wordt toegevoegd en is de scheidslijn niet heel dun? Het bier wordt gebrouwen van biologisch geteelde grondstoffen. Gulpener heeft inmiddels diverse biologische bieren geïntroduceerd,  men noemt het ook wel duurzaam en klimaatneutraal bier, b.v. Biologisch Ur-Weizen, Biologisch Ur-Pilsener en Biologisch Ur-Amber. Bij deze bieren worden ook adviezen gegeven bij welke spijzen ze goed passen om te drinken en bij de bereiding van welke spijzen ze kunnen worden gebruikt. Gulpener organiseert daarnaast in den lande proefavonden voor deze nieuwe bieren op daarvoor vastgestelde locaties (dichtstbijzijnd in Amsterdam). Overigens zijn op het internet bij veel biologische bieren food-pairing adviezen te vinden

In Nederland is ook de Budelse de weg ingeslagen van het produceren van biologische en duurzame bieren, terwijl ook kleinere brouwerijen, zoals de 3 Horne, St. Servattumus, etc.  klimaatneutrale bieren brouwen. De term ‘streekbier’ overlapt het klimaatneutrale bier ook voor een groot deel (weinig CO2 uitstoot door transport, groene energie, etc.)

In de praktijk zal blijken of het verschil tussen biologisch en niet-biologisch niet flinterdun is en of biologische bieren zich ook echt kunnen onderscheiden van niet-biologische. We moeten hierbij overigens m.i. niet denken dat je het verschil zou kunnen proeven.

Er zijn inmiddels wel zoveel biologische bieren in omloop dat dit het volgend seizoen weer een thema kan zijn.

 

 

5

6

7

8

aantal proevers

gemiddelde score

 opmerkingen

1

Leireken Witte Spelt 5 %,

Br. Strubbe, Ichtegem, i.o.v. bierfirma Guldenboot.


1

(5)

11

(66)

9

(63)

 

21

134/21 =

6,38

Toen in de jaren vijftig de oude spoorlijn tussen de Franse grens en Antwerpen gesloten werd, werd machinist Valeir herdacht met een café in het station langs de lijn in Steenhuffel. Leo De Smedt, vroeger mede-eigenaar van Brouwerij De Smedt besloot een bier te laten brouwen enkel op basis van biologische spelt en boekweit. Oorspronkelijk liet hij het bier brouwen in Silenrieux waar nog veel spelt en boekweit geteeld wordt. Wegens de populariteit van het bier moest men in 2007 op zoek naar een andere brouwerij die een grotere capaciteit aankon.

Spelt (Triticum spelta) behoort tot de oudste graansoorten die we kennen.
De veredeling van tarwe heeft spelt verdrongen met name door de betere opbrengst en vanwege de extra (dure) bewerking van spelt; het pellen. Het kaf van gewone tarwe laat vrij gemakkelijk los, terwijl die van de speltkorrel zeer vast zitten. De laatste jaren is het graan weer in opmars, met name op de gezondheidsvoedingsmarkt, vanwege de smaak-, voedings-, bak- en geneeskundige eigenschappen. Spelt zorgt voor een bleke kleur en een stevige, frisse volle smaak.

Het  komt nu weer in de belangstelling bij de biologische landbouw, omdat het minder bemesting nodig heeft, beter resistent is tegen ziekten en een zogenaamde harde korrel met een hoog gehalte aan gluten heeft, wat gunstig is voor het bakken van brood  (het kan dan rijzen en de gist kan zijn werk doen, het brood krijgt zo zijn structuur en wordt luchtiger). Doordat het gluten bevat is spelt dus niet geschikt voor mensen met coeliakie (gluten-intolerantie). Door de nauwe verwantschap aan tarwe is het doorgaans ook niet geschikt voor mensen met tarweallergie.

Er zijn meer Leireken bieren, bv. de Leireken boekweit blond.

2

Puurzaam 6,5 %, Gulpener Brouwerij, Gulpen.


 

2

(10)

7

(42)

11

(77)

1

(8)

21

137/21 =

6,52

Het tafelbier (?) Gulpener Puurzaam 2010 uitsluitend milieuvriendelijk geteelde Limburgse gerst, hop en door mergel gezuiverd water uit eigen bronnen.  Gulpener Puurzaam 2011 is een jaarbier van hoge gisting (6,5% alc.) dat uitstekend kan worden ingezet als begeleider van gerechten. Op www.locallicious.nl  vindt men recepten van de gerechten die goed combineren met dit Erkende Streekproduct. Er staan op deze site recepten van streekproducten die gerangschikt staan op provincie en op seizoen. Bovendien zijn er per provincie lange lijsten met streekproducten waarbij ook staat waar ze te krijgen zijn.

Localliciousproof?

√ minimaal 70% geteeld en verwerkt in de lokale omgeving     √ transparante keten

√ respect voor vakmanschap                                                                           √ geen kunstmatige toevoegingen

√ pure, pride & passion                                                                                       Het motto van de Gulpener brouwerij is: Op de toekomst!Heldere amberkleurige kleur. Lichtgetinte stabiele schuimkraag met een fijne mousse structuur.

Dit was het bier dat mij er toe bracht de bierlijn op het laatste moment nog te wijzigen.

3

Pontificale, 7,2 %, Utrechts Pausenbier, Brouwerij De Leckere, De Meern


3

(15)

6

(36)

12

(84)

 

21

135/21 =

6,43

Brouwerij De Leckere is in 1997 opgericht door vrienden met passie voor bier én smaak en is uitgegroeid tot een moderne bierbrouwerij met respect voor mens en natuur. In 2001 verhuisde de brouwerij naar het huidige pand in De Meern. Begonnen met als voornaamste uitgangspunt het brouwen van lekkere speciaalbieren met uitsluitend gecertificeerde, biologisch geteelde grondstoffen.  DE Pontificale is een zwaar amberkleurig bier, gebrouwen ter ere van Paus Adrianus VI, de enige Nederlandse Paus, geboren in Utrecht. De basis bevat vier soorten mout. Adrianus was een bijzondere Paus die in Rome uit de toon viel met zijn sobere levensstijl, het belang dat hij hechtte aan integriteit en zijn grote liefde voor (Utrechts) bier, wat in het Rome van die tijd gold als zeer barbaars. Speciaal ter ere van de viering van de 550-ste geboortedag heeft de Utrechtse Brouwerij De Leckere dit nieuwe bier gebrouwen. Type: zwaar amber. Net als de andere Leckerebieren is het biologisch. Biologisch produceren heeft als uitgangspunt dat je zoveel mogelijk gebruikt maakt van regionale ingrediënten, weinig bestrijdingsmiddelen, en water en energie bespaart. Iets dat De Leckere ook doet. Waarom kiezen zij voor ‘biologisch’ en niet voor klimaatneutraal en duurzaam bier. Of is Gulpener destijds met de term biologisch bier begonnen en is de volgende stap duurzaam / klimaatneutraal. De Leckere is in ieder geval net als de Gulpener ook klimaatneutraal, mede omdat ‘zoveel’ mogelijk gebruik wordt gemaakt van regionale producten? Inmiddels volgen ook brouwerijen als de Budelse brouwerij, brouwerij Dupont, Caracole, en Jessenhofke  Het is aardig om te volgen hoe de trend verder zal gaan als straks gewoon alle brouwerijen biologisch brouwen en dit geen USP (Unique Selling Point) meer is. Hoe dun is de scheidslijn tussen ‘gewoon’ en ‘biologisch’? Wanneer mag je van een biologisch biertje spreken?  Is ‘biologisch’ een hype waarop sommigen proberen mee te liften?

4

Jessenhofke Tripel, 8 %, Proef-brouwerij Lochristi (Andelot bvba) i.o.v. Br. Jessenhofke, Kuringen-Hasselt.


 

3

(18)

9

(63)

6

(48)

18

129/18 =

7,17

Met een grootvader die jeneverstoker was valt de appel niet ver van de boom. Gert Jordens begon als huisbrouwer: thuis is een kamer ingericht als amateurbrouwerij (van 32 via 90 naar 120 liter capaciteit). Dit laat toe proefbrouwsels te maken en het recept te optimaliseren van het bier dat in licentie elders (in de Proefbrouwerij)  in grotere hoeveelheden wordt aangemaakt. In augustus 2010 werd de brouwerij erkend door accijnzen zodat de eigen gebrouwen bieren nu ook verkocht kunnen worden naast de verschillende commerciële bieren die voor ons in Lochristi worden gebrouwen.

Hop van de hopteler Cambie uit Poperinge: bitterhop: Challenger, aromahops: Goldings en Fuggles. Als kruid is knoflook toegevoegd, maar de brouwer wil zijn kruiden zo gebruiken dat je ze niet apart ruikt of proeft, maar om het bier meer karakter te geven

Bierproevers laten het bier graag vergezeld gaan van Manchego kaas (Spaanse kaas gemaakt van melk van het Manchego schapenras, uit la Mancha), en Patanegraham of in knoflook gemarineerde olijven. Pata negra ("zwarte poot") is in de volksmond de gebruikte term voor de Spaanse Iberico ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend. De ham wordt voornamelijk in Zuidwest-Spanje geproduceerd.ham. Het mag daar geen Patanegra heten. Niet alle Iberische varkens hebben zwarte hoeven, daar werd mee gesjoemeld door witte hoeven zwart te verven

Het bier zelf kan als ingrediënt  in maaltijden worden gebruikt met b.v. mossel- en seitanschotels (vleesvervanger uit tarwe vervaardigd).

De brouwer maakt voor zijn bieren gebruik van knoflook, volgens Wikipedia zelfs in al zijn bieren.

5

Gageleer, 7,5 %,  Proef-brouwerij Lochristi (Andelot bvba) i.o.v. Gageleer cvba, Oud-Turnhout.

 

 


6

(30)

10

(60)

2

(14)

1

(8)

19

112/19 =

5,89

N.B.: Op de proefavond van 1 dec. 2010 had dit bier een score van  7,53 (!) met 15 proevers en was er achteraf nog vraag naar. Nu werd soms de reactie gehoord: ‘Compleet anders dan de vorige keer’

Gageleer is een biologisch Belgisch bier, in opdracht gebrouwen door De Proefbrouwerij in Lochristi. Het is een volmoutbier met de kenmerkende smaak van gagel, een kruidachtig gewas uit vochtige heidebiotopen. De gagel van de Gageleer is afkomstig van het natuurreservaat De Liereman in Oud-Turnhout. De Gageleer is een riviertje dat door het natuurgebied De Liereman stroomt in het Kempense Oud-Turnhout. De naam van dit riviertje verwijst naar de Gagelplant: een lage struik die in de voedselarme moerassen (heide) van de Kempen groeit. Deze plant leverde in de Middeleeuwen het hoofdbestanddeel van Gruut waarmee toen bier gekruid werd en langer bewaard kon worden. Later werd Gruut overal vervangen door de typisch bittere smaak van hop.

Als het aan Jan van den Berghe uit Turnhout en Tom Romme uit Lage Mierde ligt verdwijnt de grens tussen de Nederlandse en Belgische Kempen.

Van den Berghe promoot het Gageleer bier vanaf Belgische zijde, Romme verbouwt de gerst aan de Nederlandse kant en verkoopt het bier al in de uitbating van zijn landgoed Buitenman. "We waren al enkele jaren op zoek om meer streekproducten te ontwikkelen", zegt Van den Berghe.
In het dagelijkse leven is hij betrokken bij het natuurbeheer op landgoed Liereman bij Oud-Turnhout. Romme werkt aan Nederlandse zijde aan de opzet van landgoed Buitenman en is bekend met het biologisch telen van producten. "We hebben de indruk dat de Kempische zandgronden bij uitstek geschikt zijn om de gerst voor dit bier te verbouwen", legt Van den Berghe uit.

Het bier wordt gebrouwen ten voordele (meeropbrengst) van de natuurvereniging Natuurpunt; in Nederland vergelijkbaar met Natuurmonumenten.

Het recept is ontwikkeld door thuisbrouwer Louis Meulders uit Beerse.

Sinds juni 2010 is er een speciale versie van Gageleer (eenmalig?) op markt, die zich toespitst op de liefhebbers van heavy metal (zie etiket). Het bier is het zelfde, maar het etiket maakt het verschil. Dit etiket werd ontworpen door Kris Verwimp, die gewoonlijk platenhoezen voor metalgroepen ontwerpt.

Artikel in het Laatste Nieuws van 9 juli 2011, blz 38 Uittreksel :

Het biologische streekbier Gageleer zit in de lift. De makers zagen de verkoop vorig jaar met 30 procent stijgen. Om deze zomer niet zonder bier te vallen, werd deze week een recordhoeveelheid van 30.000 liter gebotteld. Het succes van de Gageleer is ook de Molse cineast Frans Verhoeven niet ontgaan. Hij filmde het bottelproces in het kader van een reportage over Landschap De Liereman.

 

6

Struis, 9 %, Brouwerij ‘t IJ, Amsterdam

 

7

(42)

9

(63)

3

(18)

19

123/19 =

6,47

 

In 1983 werd Brouwerij ’t IJ opgericht door Kaspar Peterson in een kraakpand, aan het IJ. Nu zijn Patrick Hendrikse en Bart Obertop de eigenaars en is Paul van Nugteren brouwmeester.

Kaspar had succesvolle nummers geschreven (‘Je loog tegen mij’, ‘Hé Amsterdam’) en had bier leren brouwen in België. Na twee jaar verhuisde de brouwerij naar het leegstaande, voormalige badhuis ‘Funen’, waar het nog steeds gevestigd is.

De Natte, Zatte, Columbus en Struis zijn, zo meldt de website, 100% biologisch en voeren het Eko-keurmerk. Al het bier van de Brouwerij ’t IJ wordt aan de Funenkade 7 gebrouwen, in totaal ruim 300.000 liter. In september gaat men aan het werk om hier 400.000 van te maken.  Alle bieren zijn van hoge gisting en worden op ambachtelijke wijze gebrouwen... In het drukbezochte proeflokaal gaat er heel wat bier doorheen. Struis: stevig, vol en zoet. Donker van kleur en smaak. Heerlijk bier voor tijdens de lunch. Bij voorkeur gezeten te nuttigen. Sinds kort heeft ‘t IJ een nieuwe etikettenlijn. Verder verkoopt men sinds begin mei een nieuwe I.P.A. Voor Struis wordt als biertype ‘speciaalbier’ genoemd, maar ook wel dubbel donker en gerstewijn. Het wordt sinds 1987 gebrouwen.

 

 

 

avondgemiddelde

a. 770/119 = 6,47

b. 38,86/6 = 6,48

 

 

scoringslijst bierproeverij ‘De 7 Deugden’, 5 september 2012

 

website: http://www.de7deugden.nl/

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

aantal proevers

 gemiddelde eindscore

opmerkingen

 

Ruw & Bolster (tarwebier), 5 %

 

 

 

 

 

2

(12)

17

(119)

5

(40)

 

24

171/24=

7,13

Sinaasappel- en citroenschil toegevoegd bij de vergisting; 1 week na brouwen 2e vergisting.

 

Scherp & Zinnig (pilsachtig lager),

5 %

 

 

 

 

3

(15)

12

(72)

8

(56)

 

1

(9)

24

152/24=

6,33

Tijdens het koken en het  lageren rode pepers toegevoegd; de eerste versie was erg scherp. Latere versie is milder. Gedryhopt.

 

Arm & Zalig (rauchbier), 5 %

 

 

 

 

 

2

(12)

10

(70)

12

(24)

 

24

178/24=

7,41

Rookmout; jeneverbes toegevoegd tijdens het koken. Geen dryhopping.

 

Wijs & Neuzig (tarwebier), 5 %

 

 

 

1

(4)

 

9

(54)

7

49)

5

(40)

 

 

147/22=

6,68

Hier is ook spelt gebruikt, tijdens het koken zijn cadamompitten toegevoegd. Er is een andere gist gebruikt dan normaal bij Weizen wordt toegepast.

Dubbel & Dik (naar Belgische dubbel) 6,5 %

 

 

 

3

(12)

3

(15)

7

(42)

7

(49)

2

(16)

 

 

134/22=

6,09

Gebrouwen naar het voorbeeld van de Belgische dubbel. Steranijs, kruidnagel en zoethout gebruikt tijdens het koken.

 

Stout & Moedig (stout), 7 %

 

 

 

 

2

(10)

3

(18)

6

(42)

10

(80)

1

(9)

22

159/22=

7,23

Van de gebruikte mout was 5 % geroosterd. Verder is 5 % koffie toegevoegd bij het koken. 

 

 

 

 

 

 

Avondgemiddelde

a. 941/38 = 6,82

b. 40,87/6 = 6,81